Digitalt event · 8 oktober 2020

Boka din plats

Det senaste inom digitaliseringen – nu i digitalt format!

NEXT Live är en intensiv dag med fokus på teknik, innovation och affär. Här är möjligheterna med AI, Machine learning, Data & Analys, VR, AR, Internet of things, 5G och Blockchain i centrum. Dessutom handlar det om kreativitet, samarbete, kompetens, arbetssätt – allt det som både är en förutsättning för tekniken och som får ny kraft tack vare tekniken.

Nyhet – NEXT Live den 8 oktober är ett helt digitalt event.

Du som deltagare är med via vår interaktiva eventplattform och kan befinna dig fysiskt där det passar dig bäst. Föreläsningar, seminarier, paneler, frågestunder, diskussioner och nätverkande, allt är samlat i ett verktyg och smidigt att ta del av.

Den digitala versionen av NEXT är klimatsmart och skapar en unik närhet mellan dig och alla talarna. Svaret på din fråga är bara några klick borta!

Delta digitalt på NEXT Live den 8 oktober!

På NEXT Live får du:

 • Ett rykande aktuellt program med fokus på teknik och innovation
 • Kunskap, inspiration och insikter från 25 talare
 • Föreläsningar, diskussioner, seminarier och paneler
 • Frågestunder med talare och experter
 • Digitalt nätverkande med andra it-proffs
 • Tillgång till allt material i efterhand
 • Möjlighet att ställa frågor innan, under och efter eventet
 • Interaktivitet – kommentera, reflektera och reagera!

Talare

Fullständig agenda kommer inom kort!

Lämna din epostadress nedan så håller vi dig uppdaterad!

Programmets ämnen & innehåll:

 • AI – etik, integritet och transparens är ledorden för 2020
 • 5G – högre hastigheter och mindre fördröjning ger nya tjänster
 • IoT – som får ett riktigt lyft med 5G
 • Blockchain – logistik och identitetshantering, oväntade affärsmöjligheter med kryptoteknik
 • VR/AR och Voice – nu pratar vi multiupplevelser!
 • Data & Analys – data behandlas där de ska samlas in och användas, en växande trend
 • Hållbarhet – tekniken som ger oss möjlighet att utveckla mer hållbart
 • Machine learning – lös problem, spara arbetstid, hitta nya affärer

Program

07.30 – Registreringen öppnar

Välkommen! Registrera dig gärna tidigt på vår eventplattform och anslut i god tid innan eventet börjar. Då hinner du utforska plattformen, mingla med andra deltagare och värma upp i chatten. Redan nu kan du ställa frågor till dagens alla talare.

Morgonseminarier börjar klockan 8.00 och hittas bland Sessions. Huvudprogrammet börjar klockan 8.50 på Stage.

Morgonseminarium: Framtidens it-ledarskap – så måste det se ut

Dagens CIO:er och it-chefer präglas av ett styrande ledarskap där man själv fastställer hur organisationen ser ut, vilka anställda som behövs och vad de ska göra. Dagens it-ledare kommer traditionellt från tekniksidan och är vana vid systemtänkande och logiska trädstrukturer. Dagens organisationer bygger på linjära strukturer och delegerande ledarskap.

Men i vår föränderliga värld behövs det strukturer som är komplexa, adaptiva och bygger på decentraliserade, distribuerade och autonoma system för att kunna hantera en kompetenspool bestående av medarbetare, giggare, frilansare, konsulter, robotar och automatiserade system.

Framtidens ledarskap bygger på att etablera och genomföra framtidssäkra strategier för förändring och innovation, samt att inspirera, coacha och stötta kompetenta, självgående och välmotiverade medarbetare i den strategiska riktningen. Samtidigt måste ledaren kunna hantera utmaningen med hur vi inspirerar ökad produktivitet hos medarbetare som byts ut mot automatiserade system.

Håkan Ozan tar upp problemställningarna med det traditionella it-ledarskapet, de förändringsfaktorer som river upp det, och diskuterar vilket ledarskap framtidens it-organisationer behöver för att hantera nya, operativa modeller i en föränderlig värld.

Passa på att ställa dina frågor direkt till Håkan Ozan i chatten, seminariet inkluderar gott om tid för frågestund och diskussion.

Håkan Ozan, Head of Innovation & Strategy, International Innovation Management Institute

Välkommen till NEXT Live 2020 – en interaktiv dag om nya möjligheter!

Dagens moderator Katarina Strömberg hälsar dig välkommen till en dag där affärsmöjligheterna med tekniker som AI, blockkedjan, internet of things, VR/AR och mycket mer är i fokus.

I föränderliga tider är det tekniken som kan lösa utmaningar och som ger nya möjligheter genom att föra oss närmare.

PÅ NEXT Live spanar vi extra på hur teknik kan hjälpa oss att innovera i tuffa tider, på hur vi kan få ett mer hållbart samhälle, på vad som händer kring 5g, på hur robotar påverkar framtidens arbetsmarknad och på hur AR ökar vår empati. Bland annat!

Navigating the future – when it is not business as usual at all

What are the narratives in which society will experience the world of tomorrow? How will technology shape social behaviors? How will automation and algorithmic intelligence impact society? What are emerging opportunities in understanding how consumers repurpose technology and create new values?

In the coming 20-30 years, our world will undergo seismic changes. The boundaries of science, technology, business, equality, education, sociology, philosophy, and your everyday life experience will be crossed.

This is how we must navigate the future!

Aric Dromi, Professional Disruptor, Futurologist & Digital Philosophe

Framtidens arbetsmarknad – en berättelse om robotar, jobb, teknik och vårt samhälle

Följ med på en resa in i framtiden när Fredrik Löfgren gör nedslag i olika branscher och ger konkreta exempel på hur robotar används idag. Hur kommer robotarna att påverka och förbättra människors livskvalitet? Hur kommer framtidens arbetsmarknad att förändras och vilka nya spännande jobb kommer att skapas?

Teknikutveckling är så mycket mer än att bara välja rätt algoritmer, det uppstår många etiska avvägningar och moraliska dilemman. Fredrik berör dessa mer likt en filosof än den ingenjör han är.

Fredrik Löfgren, AI-expert och medaljör inom OS i robotik

Innovation i tuffa tider – när teknik är lösningen

Välkommen till ett samtal mellan tre experter på innovation, teknik och framtid. Hur kan vi dra nytta av tekniken i tider med stora, globala samhällsutmaningar? Går det att hantera kris här och nu och ändå innovera inför framtiden? Hur behåller man det livslånga lärandet i tuffa tider, är det kanske viktigare än någonsin då?

Skicka in dina frågor i chatten och var med och dela åsikter och reflektioner.

10:25-10:45 - Förmiddagspaus

Vi gör en kort paus i programmet från stora scenen. Passa på att utnyttja chatten, mingla i det digitala nätverksområdet, hälsa på hos våra sponsorer och ta en titt i våra special-sessioner, där du möter både experter och andra besökare.

Och glöm inte att göra dig en välsmakande, helt analog kopp kaffe eller te!

AI och etik – därför pratar alla plötsligt om det och så påverkar det dig

Den snabba utvecklingen av bland annat AI och IoT har skapat ett skriande behov av etiska riktlinjer och nya förhållningssätt till data och integritet.

Nu befinner vi oss i tiden vi länge har pratat om. AI och uppkopplade prylar har börjat tillämpas inom de flesta områden och data kopplat till oss och våra kroppar är den "nya oljan" som företag tjänar pengar på, vilket gör behovet av etiska riktlinjer och regleringar akut. Med konkreta exempel guidar Paulina Modlitba oss genom det allra viktigaste och senaste inom AI och datahantering.

Du får bland annat höra mer om:

•  De senaste trenderna inom AI och big data

•  Varför etiska riktlinjer behövs

•  Hur både privat och offentlig sektor hanterar dessa utmaningar

•  Konkreta exempel på vad ditt företag kan göra kring AI och dataetik

Paulina Modlitba, strateg inom digital kommunikation, marknadsföring & affärsutveckling

Det cirkulära ledarskapet som får chefen att hålla

Precis som du måste förstå tekniken för att se möjligheterna, måste du förstå vem du är för att komma till din fulla rätt. I en värld med konstant förändring och ny teknik är det dags att lämna det linjära ledarskapet och satsa på det cirkulära.

Frida Lundh, med mångårig erfarenhet från ledande positioner, berättar hur du skapar ditt eget ekosystemet – där du genom att måna om din egenart och inre sfär – skapar förutsättningar för att få förändring att hända.

Du får bland annat höra mer om:

•  Ett världsförbättrande ledarskap

•  Prestation – med människan i fokus

•  Hur du ger utrymme för livsenergi i jobbet

Du kommer att lämna föreläsningen med konkreta tips hur du arbetar smartare – inte mer!

Frida Lundh, head of people & culture, Curamando

Att leda i förändring – en diskussion om arbetssätt, ledarskap och teknik

Välkommen till ett samtal om ledarskap, framtidens arbetssätt, kompetens och teknik.

Hur bidrar tekniken till nya sätt att arbeta? Hur ska vi tänka kring ledarskap i omvälvande tider och globala kriser? Kommer vårt sätt att jobba vara helt förändrat även efter hemmakarantän och distansjobb? Vad gör digitala verktyg och distansmöten med både medarbetarskap och ledarskap?

Skicka in dina frågor i chatten och var med och dela åsikter och reflektioner.

12.10-13.10 - Lunchpaus

Efter lunch: Tre parallella sessioner.

I eftermiddagens parallella sessioner kan du följa föreläsningar om blockkedja, 5G, AI, data, maskininlärning, VR, samarbete, innovation med mera.

Passen är 25 minuter långa med 5 minuters paus mellan varje session. Det är lätt att hoppa mellan de olika sessioner och smidigt att ställa frågor till föreläsarna.

13.10-13.35

Giggare, kompetensbrist och behovet av en gigstrategi

Idag uppger 7 av 10 företag att de har svårt att rekrytera rätt kompetens, enligt Svenskt Näringsliv. Samtidigt växer den så kallade gigekonomin och allt fler människor väljer att bli egenföretagare. Kanske finns svaret på kompetensbristen hos giggarna?

Emelie Fågelstedt kommer att prata om vikten för företag att ha en gigstrategi som företag. Ta del av insikter kring varför fler människor väljer att gigga, hur man blir en attraktiv uppdragsgivare och hur team bestående av både inhouse-personal och giggare kan hjälpa företag att nå sina affärsmål.

Du får bland annat höra:

•  Om gigekonomin som fenomen och varför fler väljer att gigga

•  Hur du blir en attraktiv uppdragsgivare för giggare och skapar fungerande team

•  Konkreta tips kring hur du kan sätta en gigstategi för ditt företag

Emelie Fågelstedt, giggare, grundare av Svenska nomader, berättare

Fyra anledningar till att ditt företag ska använda VR

Användningen av VR på företagssidan har ökat markant under de senaste tre åren, med goda resultat som följd.

Ylva Hansdotter, VR-expert och grundare av organisationen XR impact, tar hjälp av forskning kring hjärnan och vårt beteende för att ge svar på varför VR är ett så effektivt medium, och hur du kan använda VR för att stärka din affär.

Du får bland annat höra om:

•  Den mänskliga sidan av varför VR är så effektivt

•  Konkreta exempel på hur VR används av företag runtom i världen

•  Inspiration – och tips – kring hur du kan använda VR för att stärka din affär

Ylva Hansdotter, grundare & chef XR Impact

Mackmyra – How to create the perfect whisky using AI

Together with Fourkind and Microsoft, Mackmyra is creating the world’s first whisky developed with artificial intelligence (AI) and supervised by human. This is the first time that a complex consumer product recipe has been created with machine learning.

Angela and Jarno will share their real-world story of combining machine learning and awarded human expertise in a creative domain, a big thing across industries and professions. They will talk about how to innovate in a really traditional industry and give you a  glimpse of what you should expect in the upcoming years from machines coming to help and assist creative experts.

All stories about technology are actually stories about innovation and courage, as is this one.

You will hear more about:

•  Why it is still all about human intellect and creative minds, directing the process, but how there's hope we'll see changes in the way we work together.

•  Why we should expect that machine learning will make its way to more and more industries, most likely to the ones you are not expecting.

•  How technology helps, but the courage to try out new things is key.

Jarno Kartela, Principal Machine learning partner, Fourkind & Angela D’Orazio, Chief Nose Officer (CNO), Mackmyra Whisky

13.40-14.05

Därför (och så) jobbar Skatteverket med innovation

Varför ska man som myndighet jobba med innovation och hur tar man sig an den stora utmaningen?

Anna Englund och Mattias Langeström delar med sig av sina erfarenheter av att arbeta med innovationsfrågor på en av Sveriges största myndigheter. Skatteverket har gått från fruktad skattefogde till omtyckt servicemyndighet och med en innovationssatsning siktar man nu på att framtidssäkra myndigheten.

Du får bland annat höra med om:

•  Vad betyder innovation för Skatteverket och varför arbetar man med det?

•  Hur har Skatteverkets innovationsresa sett ut?

•  Hinder, utmaningar och resultat.

Anna Englund, Innovationsledare & Mattias Langeström, Innovationsledare, båda från Skatteverket

Hur datadrivet är ditt företag?

Att vara datadriven innebär att verksamheten vägleds av data i alla skeden och i alla delar av organisationen. Det är vår tids heliga graal – alla vill vara det, men få vet hur man faktiskt gör.

Datadrivna företag växer snabbare och har tre gånger större chans att uppnå betydande förbättringar i beslutsfattandet, än icke datadrivna företag. Men hur gör man då för att bli ett av dessa företag?

Att bygga en modern dataplattform med allt vad det innebär, som förser organisationen med stora mängder data och insikter, räcker tyvärr inte. Som alltid när det gäller genomgripande förändringar av det här slaget måste flera aspekter beaktas. Men den goda nyheten är att det inte behöver vara så svårt!

Petronella Post kommer att presentera ett ramverk i nio steg och ge exempel på hur man bygger en verksamhet som är datadriven på riktigt.

Petronella Post, SVP, Sales & Marketing, Solita Sweden

Artificiell intelligens – så positionerar du AI i ett stort företag

Artificiell intelligens och maskininlärning fungerar. I datadrivna företag som har grundats de senaste 10 till 20 åren implementeras tekniken i stor skola. Men hur påverkar det företag inom den finansiella sektorn idag, här och nu? Vilka är utmaningarna? Vilka möjligheter finns på lång sikt?

Mattias Fras delar med sig av sina erfarenheter av olika AI-projekt och sina tankar för att komma vidare med tekniken.

Mattias Fras, Group Head of AI Strategy & Acceleration, Nordea

14.10-14.35

Så löser data krisen

Kristofer Ågren, Head of Data Insights, Division X at Telia Company, berättar om hur data från Telias tjänst för anonym rörelsedata har används av Folkhälsomyndigheten och andra organisationer i samhället under Covid-19-pandemin.

Kristofer ger konkreta exempel och bjuder även på insikter om hur rörligheten i samhället har förändrats sedan pandemin nådde Norden.

Kristofer Ågren, Head of Data Insights, Division X at Telia Company

Riktiga användarfall för blockkedjeteknik – var tekniken verkligen behövs och varför

Förväntningarna på blockkedjeteknik har varit massiva de senaste åren och det har investerats mycket stora belopp i ett otal olika användningsområden för denna teknik. Men tekniken måste fortfarande bevisa att den kan leva upp till förväntningarna och de riktigt stora implementationerna i produktion är fram till nu ytterst få förutom för kryptovalutor.

Röster höjs nu om att tekniken inte är mogen och att den hittills inte har levt upp till vad den har lovat. Det finns ett flertal utmaningar som måste lösas innan tekniken kan rullas ut brett, såsom: interoperabilitet, skalbarhet, dataskydd (GDPR) och energiförbrukning.

Blockkedjetekniken är ett nytt verktyg i verktygslådan som bör användas klokt – och bara när det finns ett verkligt behov och anledning till det.

Göran kommer att prata om dessa utmaningar samt fokusera extra mycket på:

•  Huvudsakliga egenskaper hos en blockkedja

•  Typer av problemställningar som blockkedjetekniken har potential att lösa

•  Hur de stora utmaningarna med blockkedjeteknik kan lösas

•  Några riktiga användarfall där blockkedjeteknik används framgångsrikt

Göran Almgren, entreprenör, vd & medgrundare, Enigio

5G, molnet och edge computing ger unika möjligheter för industrin

Kombinationen av 5G, molnet och så kallad edge computing (uppkopplade enheter som gör beräkningar nära där data samlas in) ger nya affärsmöjligheter, nya strategier och nya sätt att arbeta.

Med spännande och unika exempel från olika branscher och från hela världen bjuder Jan Abrahamsson på insikter kring hur det kan gå till. Det handlar om att genomföra digitala strategier här och nu, inte om något som händer i en avlägsen framtid.

Du får bland annat höra mer om:

•  Hur olika industrier kan dra nytta av 5G, molnet och edge computing

•  Om hur företag genomför dessa förändringar just nu

•  Konkreta tips på hur du kan applicera det här på din bransch, i ditt företag

Jan Abrahamsson, Head of Strategic Customer Engagements, Ericsson

14.35-14.55 - Eftermiddagspaus

Vi gör en kort paus i programmet från eftermiddagssessioner och stora scenen, men aktiviteten på alla andra håll är i full gång.

Passa på att utnyttja chatten, mingla i det digitala nätverksområdet, hälsa på hos våra sponsorer och ta en titt i våra special-sessioner, där du möter både experter och andra besökare.

Putting the ”data” and ”science” into data science

This is a data science talk about how to think about data and how to think about science so you can generate powerful discoveries.

Data is a wonderful tool, and there's more of it generated every day than we know what to do with. But how do we know if our data is any good, if we're using it to its fullest potential, and if the insights we are drawing from it are accurate? Most of us imagine the answer to these questions lies in fancy statistics and things like machine learning. While those tools are powerful, even the best models and algorithms are only as good as the data itself.

In this presentation, Dr. Jones-Rooy will discuss:

•  How to collect, create, and validate the data you are using to understand the things you care about

•  How the data collection process itself can influence outcomes

•  How we often skip the most important part of data science – the scientific method.

She'll show you how simple things like setting up hypotheses and testing them can shed tons of light on things you care about – and can spare you spending fortunes on fancy algorithms or feeling paralyzed because you don't have an advanced degree in statistics.

Dr. Jones-Rooy believes anyone can be a data scientist if they're willing to think carefully about both the data and the science that goes into it – which is what you'll learn in this talk.

Andrea Jones-Rooy, Ph.D, director of undergraduate studies at the NYU Center for Data Science

Fördomsfri intervjurobot utmanar rekryteringsbranschen

Roboten Tengai intervjuar jobbsökare på företag och organisationer i Sverige och hjälper företagen att hitta rätt kompetens genom att se bortom de sökandes utseende, kläder, dialekt, ålder och kön.

Elin Öberg Mårtenzon är vd på Tengai AB, som har tagit fram den fysiska, social AI-intervju-roboten Tengai, ett fördomsfritt rekryteringsverktyg. Med stor passion delar Elin med sig av insikter och utmaningar från arbetet med att kombinera rekryteringsprocessen med nya tekniska lösningar. Hon berättar varför hon började jobba med fördomsfri rekrytering och hur det ledde till utvecklingen av Tengai. Samt hur mötet mellan människa och robot kan se ut och varför teknik kan användas för att skapa en mer objektiv och rättvis anställningsintervju.

Du får bland annat höra mer om:

•  Hur mångfald inom organisationer leder till ökad lönsamhet

•  Om hur teknik kan hjälpa oss att effektivisera och förbättra rekryteringsprocessen

•  Konkreta exempel på hur it-branschen måste utmanas med kompetens

Elin Öberg Mårtenzon, vd på Tengai Unbiased

Så leder teknik i framkant till hållbara affärsmodeller – och samhällen!

År 2050, alltså om bara tre decennier, ska klimatutsläppen vara 0. Samtidigt kommer de kommande 100 åren motsvara 20 000 år av teknologisk utveckling. Det vi vill göra när vi affärsutvecklar är att rigga våra affärsmodeller så att vi får mer medvind ju längre in i framtiden vi kommer.

Så vad innebär hållbarhet och den exponentiella teknologiska utvecklingen för er? Rebecka Carlsson delar med sig av tech-insikter från Singularity University på NASA samt ger en crash-course i hållbar utveckling och de mer spännande affärsmöjligheterna som uppstår när klimatomställningen och exponentiella tekniker möts.

Rebecka Carlsson, Entreprenör inom hållbarhet och exponentiell tech

Slutsatser, reflektion och insikter. Var med och tyck till!

En fullspäckad dag är till ända, dags att sammanfatta och reflektera. Vilka insikter har du fått och vad tar du med dig från dagen. Tyck till i chatten och diskutera tillsammans med några av dagens talare.

After Work & digitalt, nätverksvänligt mingel

Avsluta dagen på topp och häng kvar en stund i vårt digitala nätverks- och utställningsområde och mingla med deltagare, talare och partners.

Med reservation för eventuella ändringar.

Vill du vara en del av NEXT Live?

Vi har plats för fler talare. Mejla Katarina Strömberg på katarina.stromberg@idg.se och berätta vad du vill föreläsa om.

Partners

Är du intresserad av våra partnerpaket?
Kontakta oss så berättar vi mer om möjligheterna!

Bli partner ››

NEXT Live är ett 100% digitalt event

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Aliquam id diam maecenas ultricies mi eget mauris pharetra et. Cum sociis natoque penatibus et magnis. Neque viverra justo nec ultrices dui sapien. Egestas diam in arcu cursus euismod. Velit euismod in pellentesque massa placerat. Purus gravida quis blandit turpis cursus in hac habitasse. Sagittis orci a scelerisque purus semper eget duis at. Sed velit dignissim sodales ut eu sem. Ac turpis egestas integer eget aliquet nibh praesent tristique magna. Malesuada proin libero nunc consequat interdum varius sit amet mattis. Diam sollicitudin tempor id eu nisl nunc mi.

Pretium viverra suspendisse potenti nullam ac tortor vitae. A scelerisque purus semper eget duis. Egestas egestas fringilla phasellus faucibus scelerisque eleifend donec pretium vulputate. Consequat id porta nibh venenatis cras sed felis. Bibendum est ultricies integer quis auctor. Non odio euismod lacinia at quis. Blandit turpis cursus in hac habitasse platea dictumst quisque. Vestibulum lectus mauris ultrices eros in cursus. Sit amet nisl suscipit adipiscing bibendum est ultricies. Faucibus et molestie ac feugiat sed lectus vestibulum mattis. Vulputate enim nulla aliquet porttitor. Pharetra diam sit amet nisl. Commodo nulla facilisi nullam vehicula ipsum a. Ac felis donec et odio. Porta lorem mollis aliquam ut porttitor leo a diam sollicitudin. Venenatis lectus magna fringilla urna porttitor rhoncus dolor. Ipsum a arcu cursus vitae congue mauris. Augue interdum velit euismod in pellentesque massa placerat duis ultricies. Amet aliquam id diam maecenas. In tellus integer feugiat scelerisque varius.

Early Bird-erbjudande t.o.m 12 mars – boka fler och spara upp till 15% extra »

Kontakta oss

Alexandra Appelqvist
Business Area Manager, Event
0733-358 681
alexandra.appelqvist@idg.se

Katarina Strömberg
Content Manager, IDG Event
0708-884 266
katarina.stromberg@idg.se

Felicia Steen
Project Manager
0735-982 220
felicia.steen@idg.se

Deltagarfrågor
IDG:s marknadsavdelning
csevent@idg.se