På It i vården-dagen den 26 november samlades närmare 400 personer från hela landet för en inspirerande heldag om framtidens it-lösningar inom vård och omsorg. Ett historiskt besökarrekord, som vi naturligtvis är väldigt glada över och visar på ett ökat intresse för digitaliseringens möjligheter. Tack till alla som var med på plats och hoppas vi ses nästa år igen!
Har du förslag på hur vi kan förbättra dagen? Kontakta gärna oss på csevent@idg.se. Din åsikt är viktig.
Reservera din plats till It i vården-dagen 30 november 2016
Lämna din e-postadress nedan så kontaktar vi dig så snart vi öppnat registreringen och lanserat programmet.
Tack till årets fantastiska talare

Sofia Svanteson
Entreprenör och Designstrateg, Ocean Observations
Sofia brinner för att förändra världen till det bättre med hjälp av digitaliseringens möjligheter. Hon lägger stor vikt vid problemdefinition och hjälper organisationer och företag att ta fram nya tjänster, affärer och strategier utifrån insikter om användares behov och beteenden. Tillsammans med sina kollegor designar och utvecklar hon CSR-utbildningssystem för fabriksarbetare i Bangladesh, förändrar hälso- och sjukvården på en global arena, samt jobbar med integration av utlandsfödda på den svenska arbetsmarknaden, allt med hjälp av innovativa digitala tjänster.
2014 blev hon utsedd av dåvarande EU-kommissionären Neelie Kroes som en förebild för unga kvinnor att välja teknisk utbildning. Hon har talat på tidningen Wireds event om framtidens hälso- och sjukvård och hon har arrangerat innovationsträning för företag såsom Amazon och Microsoft i Japan.

Daniel Forslund
Innovationslandstingsråd, Stockholms läns landsting
Daniel Forslund är innovationslandstingsråd (L) i Stockholm läns landsting och ansvarar för e-hälsofrågor, innovationer, vårdens IT-infrastruktur samt patientnära tjänster. Han är en av de flitigaste politikerna på Twitter och är ledamot i styrgruppen för 3R-samarbetet.

Carolina Wallenius
Health Care Futurist, Focus Cura Sverige
Carolina Wallenius har under mer än tio år haft ledande befattningar inom Stockholm läns landsting, bland annat som chef för vårdersättningar, chefscontroller och politisk sakkunnig. Hon har deltagit och drivit en rad strategiska utredningar om styrning och effektivitet inom sjukvården.
Hon har dessutom haft ett antal ledande befattningar både inom privat och offentlig sektor, bland annat som kommunikationsdirektör i ett statlig bolag. Carolina är idag entreprenör och rådgivare inom hälso- och sjukvårdssektorn med fokus på hur modern teknik kan förbättra och effektivisera vården.

Tomas Lithner
Avdelningschef vård/apotek, eHälsomyndigheten
Tomas är civilingenjör och har en lång erfarenhet av e-hälsofrågor bl.a. på Karolinska sjukhuset, Cambio Healthcare Systems, Mawell, Softronic samt Modul 1.

Nina Sellberg
Adj. professor i e-Hälsa inom bild- och funktionsmedicin, Karolinska Institutet, projektledare, Mina Vårdflöden
Nina Sellberg har en lång erfarenhet av integrationsfrågor i hälso- och sjukvården, både som representant från industrin, landstinget och forskare. År 2000 disputerade Nina Sellberg med avhandlingen IT in Healthcare år vid Göteborgs universitet. Därefter grundade och drev hon sedan integrationsbolaget inom radiologin eCare. Parallellt arbetade Nina Sellberg som forskare vid CLINTEC Karolinska Institutet med fokus på informations infrastrukturer, integrationer och e-tjänsteutveckling.
Sedan 2009 arbetar Nina Sellberg vid Hälso- och sjukvårdsförvaltningen vid Stockholms läns landsting. Främst med utvecklingsuppdrag som både varit regionala och nationella. 2014 erhöll jag en adjungerad professor i e-hälsa vid Karolinska Institutet.

Casper Winsnes
Grundare & VD, Chorus
Casper Winsnes påträffas ständigt på olika platser runt om i landet, där han manar fram entreprenöriellt tänkande kring e-hälsoinitiativ. Casper har bland annat medverkat i framtagandet av den mobila journalen ”Hälsa på Plats”, utvecklingsramverket ”HIP”, samt ”NPÖ2”, den nya versionen av nationell patientöversikt. Casper har en drivkraft och vilja att åstadkomma resultat som flyttar fram positionerna för svensk e-hälsa. Casper är vd för företaget Chorus.

Malin Hofflander
Tekn. dr i tillämpad hälsoteknik, verksamhetskonsult och utvecklare av it-verktyg
Malin Hofflander är utbildad sjuksköterska med många års erfarenhet som chef och ledare på Region Skåne och Landstinget Blekinge. Hon har avlagt magisterexamen i Omvårdnad och teknologie doktorsexamen i Tillämpad hälsoteknik, där avhandlingen fokuserade på implementering av it-stöd i vården kopplat till ledarskap och organisationskultur. Numera företagare inom förändringsledning och värdebaserat ledarskap samt ett egenutvecklat it-stöd gällande lönesamtal.

Mats Eriksson
Vice ordförande i Sjukvårdsdelegationen, SKL, ordförande i regionstyrelsen, Region Halland
Mer information kommer inom kort.

Christina Igasto
PhD, E-hälsochef Västerbottens läns landsting
Christina Igasto arbetar i dag som E-hälsochef på Västerbottens läns landsting. Hon har arbetat länge inom vården och är disputerad inom e-hälsoområdet. Hon ansvarade som forskningsledare för forskning och undervisning i datavetenskap inom områdena medicin och process- och tillverkningsindustri. Christina har även en näringslivskarriär och har därför sammantaget erfarenhet av att leda IT-relaterade frågeställningar i akademi, i offentlig sektor och i näringsliv.

Fredrik Frimodig
CIO, eHälsomyndigheten
Fredrik Frimodig, började på E-hälsomyndigheten, som CIO, i april i år. Han kommer närmast från en tjänst som CIO på Swedavia.
Fredrik brinner för utvecklingsarbetet på E-hälsomyndigheten där det bland annat ingår att driva e-legsutvecklingen och andra e-tjänster. En annan del i uppdraget för E-hälsomyndigheten är att skapa en nationell it-infrastruktur, där informationssäkerhet är en viktig del.

Emma Spak
Ordförande, Sveriges Yngre Läkares Föreningen & ordförande, Läkarförbundets råd för IT och medicinteknik
Emma är ordförande för SYLF (Sveriges Yngre Läkares Förening) och har suttit i SYLF:s styrelse sedan 2009.

Per-Olof Egnell
Verksamhetsledare för innovation och hälsa, Luleå tekniska universitet
Per-Olof är verksamhetsledare vid centrumbildningen Centrum för Innovation och eHälsa och arbetar bland annat med att samordna Norrbottens gemensamma satsningar inom e-hälsa samt utveckla innovativa e-hälsolösningar tillsammans med nationella och internationella aktörer.
Per-Olof är civilingenjör samt en av pionjärerna inom forskningen om hur organisationer bör arbeta med att utveckla sina processer/flöden med hjälp av IT för att bättre kunna tillfredsställa kundens behov och samtidigt få en effektivare verksamhet.

Lina Westman
Specialistläkare och teamchef, enheten för tarmkirurgi, Höglandssjukhuset Eksjö
Lina är specialist i kirurgi sedan 2014 och teamchef för tarmkirurgiteamet på Höglandssjukhuset i Eksjö och särskilt ansvarig för införandet av standardiserat vårdförlopp för tjock- och ändtarmscancer i Region Jönköpings län.

David Bolton
Global Industry Solutions Director, Public Sector & Healthcare, Qlik
David Bolton joined Qlik in 2008 and is now responsible for Global Industry Solutions for Public Sector and Healthcare which comprises the following industry sectors: Government (Regional and National), Defence and Security, Public Safety, Education and all aspects of Healthcare . At Qlik, David is responsible for industry go-to-market initiatives spanning sales, solutions, key partnerships and strategic customer engagements with a continual focus on value delivery and best practice. David has worked with Qlik customers from around the world, supporting their vision to make data and analytics the enabling force in transformation programs.
Prior to joining Qlik, David founded a startup software company which developed and sold a web content management product into the Public Sector and Corporate markets. David held the position of Sales and Marketing Director for eight years, overseeing year on year growth and attaining a position in the coveted ‘Deloitte Fast 50’ list.

Niklas Zar
Överläkare, Länssjukhuset Ryhov, sektionsledare, enheten för tarmkirurgi, Region Jönköpings län
Niklas är specialist i kirurgi sedan 2000 och sektionsledare för den länsövergripande sektionen för tarmkirurgi i Region Jönköpings län.

Staffan Winter
Projektledare, Nationella programmet för datainsamling, NPDi
Staffan Winter, SKL, Kansliet för Nationella Kvalitetsregister. Strateg och projektledare i arbetet med datainsamling till kvalitetsregister.

Björn Myrvold
Nordenchef, Tieto Health Care & Welfare

Christina Kennedy
Dagens moderator och chefredaktör, Dagens Medicin
Christina Kennedy är sedan i mars 2014 chefredaktör på Dagens Medicin, där hon varit verksam sedan 2011 som bland annat nyhetschef och ansvarig för tidningens pappersutgåva. Christina är även en uppskattad moderator i branschen.
Dagens program
08:30
Frukost och registrering
09:30
Välkommen!
Dagens moderator öppnar konferensen
09.35
Är samarbetet 3R nyckeln till framtidens vårdinformationsmiljö?
Stockholm, Västra Götaland och Skåne ska tillsammans modernisera sina vårdinformationssystem. Det är det i särklass största och mest omtalade projektet inom svensk vård-it någonsin, som innebär att gammal och dåligt fungerande teknik fasas ut och ersätts av intelligenta och verksamhetsstödjande beslutsstöd. Målet är att ta fram en modern och välfungerande vårdinformationsmiljö som inte bara är ett verktyg för personalen och forskningen utan också för patienterna. Framtidens it-stöd måste kunna ta emot även den hälsodata som patienten själv kan skapa genom smarta sensorer och appar, vilket skapar fantastiska möjligheter både för dem som lider av kroniska sjukdomar och för de som är friska och vill leva hälsosamt för att undvika sjukdom. Hur går utvecklingen av projektet och vad krävs för att projektet skapar avsedd nytta för patienter och hälso- och sjukvården?
Daniel Forslund (FP), innovationslandstingsråd, Stockholms läns landsting, ordförande i 3R: s politiska styrgrupp.
10:10
Den uppkopplade patienten – en väg, tusen möjligheter
Med mobila lösningar och med hjälp av sensorer har man i Holland kunnat visa på omfattande positiva effekter med minskade vårdvolymer och högre kvalitet i vården. Patienten kan välja att vara kopplade till ett medicinskt center där sjuksköterskor monitorerar patienterna. Man monitorer bland annat andning, hjärtfrekvens, vikt och andra parametrar som är av betydelse för patientens diagnos. Genom att följa patientens egna hälsomätningar kan sjuksköterskorna agera proaktivt och komplikationer kan förhindras. Statistiken från Holland visar på att 30-60 procent färre vårdinsatser krävs samtidigt som kundnöjdheten ligger på 95 procent. Vid uppföljande intervjuer är det tydligt att känslan av ökad självständighet är mycket viktig för flertalet patienter. I dag är 125 000 holländare uppkopplade mot dessa mobila lösningar och användarnas medelålder är 79 år.
Carolina Wallenius, Health Care Futurist, Focus Cura Sverige.
10:40
Förmiddagskaffe
Ta tillfället i akt att nätverka och utbyta erfarenheter med deltagare och partners.
11:10
Partnerpresentation: Cancervården inför stödjande processer
för snabbare insatser som räddar liv
Hur skapar Patos nytänkande med fokus på nytto- och värderealisering? Västra Götalandsregionen (VGR) kommer att bli den första regionen i Sverige som inför ett omfattande och samordnat verktyg för att stödja processerna inom patologin i regionen. Syftet med den digitala översynen är att strömlinjeforma processen för att diagnostisera cancersjukdomar, kvalitetssäkra tester och analyser och avsevärt sänka väntetiderna - från remiss till svar.
Programpunkten presenteras i samarbete med Tieto, en partner till It i vården-dagen.
Björn Myrvold, Nordenchef, Tieto Health Care & Welfare
11:35
Health Innovation Platform (HIP) – verktygslådan för personer
med innovativa lösningar för sjukvården
Syftet med HIP är att utveckla e-hälsotjänster för invånare genom öppen innovation. Via HIP får utvecklare, designers och entreprenörer tillgång till verktyg som förenklar utveckling av e-hälsotjänster för vård och patient. Bland annat erbjuder HIP instruktioner och färdig kod (API:er) som motsvarar de juridiska krav som är en förutsättning för att utveckla tjänster med patientdata. HIP utgör på så vis grunden eller startpunkten för att ta fram nya lösningar för svensk e-hälsa.
Nina Sellberg adj. professor i e-Hälsa inom bild- och funktionsmedicin, Karolinska Institutet, projektledare, Mina Vårdflöden, Casper Winsnes, projektledare för e-tjänsterna, Mina Vårdflöden.
12:05
Lunch
Fortsätt diskussionen över en bit mat.
13:05
Vem styr och vem är delaktig när nya it-lösningar sjösätts i vården?
Forskning har visat att införandet av it-system inom vården, som skulle effektivisera arbetet och öka patientens delaktighet, ofta drar ut på tiden. Det är framförallt attityder, värderingar och brist på tid som påverkar införandet av ny teknik. Vid implementering av nya it-system behöver chefer och ledare stöd kring att skapa en kultur där personalen blir delaktig och involverad genom hela processen. Samtidigt behöver professionen få vara med och designa det dagliga arbetet där it är ett självklart hjälpmedel.
Malin Hofflander, tekn. dr i tillämpad hälsoteknik, verksamhetskonsult och utvecklare av it-verktyg.
13:30
Partnerpresentation: The Orthopedic Surgery at Sahlgrenska
Sjukhuset is transforming healthcare with value based care delivery
Value-based care is usually described as a paradigm shift which not only looks at cost and process, but also considers the quality measures of long term patient well-being. Critical to the success of this program was active monitoring across multiple data sources, the team needed a single place to see the impact of decisions and proactively support their continuous improvement. The team turned to Qlik and set about building scorecards and dashboards to inform and manage this transformation at every step of the journey.
Läs Qliks rapport "From Confusion to Clarity - Global Healthcare Data Trends and Challenges" här.
David Bolton, Global Industry Solutions Director, Healthcare, Qlik.
13:55
Så blir it naturligt stöd i vården
It i vården blir ett allt mer naturligt stöd när vårdens digitala tjänster stödjer det dagliga arbetet, på liknande sätt som digitala tjänster är en självklarhet i vardagen. Därför måste samspelet mellan it och vård ses som en del i hälso- och sjukvårdens DNA. Vi nämner ofta begreppet samspel mellan it och vård som en framgångsfaktor i sammanhanget, men varför blir det då så problematiskt? Västerbottens läns landsting har gjort en förändringsresa där man via styrande dokument skapat processer som stödjer ett effektivt arbete med e-hälsa.
Christina Igasto, PhD, E-hälsochef Västerbottens läns landsting.
14:20
KEYNOTE: Digitaliseringens möjligheter (och hot) – I världen! I vården!
Digitaliseringen är en av de största revolutioner som mänskligheten går igenom och denna transformation ställer höga krav på både angreppssätt och förändringsbenägenhet. Vad kan vi lära av övriga världen? Hur borde Sverige, som har världens mest digitalt kompetenta befolkning agera och på vilket sätt kan vi leda utvecklingen?
Sofia Svanteson, Entreprenör och Designstrateg, Ocean Observations
14:45
Utdelning av It i vården-priset
I år delar vi ut priset i två kategorier:
Juryns stora pris – till bästa region/landsting, sjukhus eller annan organisationsövergripande verksamhet.
Årets nytänkare – till en eller flera personer som utvecklat en idé eller verksamhet som gjort stor skillnad.
15:00
Eftermiddagsfika
15:30
Förväntningar och förhoppningar - Vad innebär det personliga
hälsokontot för användaren?
E-hälsomyndigheten har på uppdrag av Socialdepartementet tagit fram ett personligt hälsokonto, HälsaFörMig. Där man som användare ska kunna överblicka och lagra sin egen hälsoinformation. Men det ska även bli möjligt att ansluta tjänster som utvecklats för tredjepartsleverantör, som applikationer för uppföljning av egenvård och friskvård via hälso- eller träningsdagbok. Höstkontot är under uppbygnad, men vad kommer satsningen innebära för den enskilde och för vården?
Tomas Lithner, avdelningschef vård/apotek och ansvarig för HälsaFörMig, eHälsomyndigheten.
16:00
Paneldiskussion: Vårdförlopp i realtid på individ, klinik och regionsnivå
- har IT-drömmen blivit en klinisk verklighet?
I Jönköping har två kirurger under det senaste året designat, utvecklat och implementerat en journalintegrerad patientöversikt som monitorerar cancerpatienternas vårdförlopp i realtid på individ, klinik och regionsnivå. All data hämtas automatiskt från journalen och förs över till en digital översikt som monitorerar patientens resa genom vårdapparaten och varnar för när specifika ledtider blir för långa. Har man hittat lösningen till att överföra data över organisationsgränserna? Kan vi se ett slut på dubbeldokumentationen? Är ”Vårdförloppet” möjligt att applicera på alla och mellan alla verksamheter i hälso- och sjukvården oavsett journalsystem?
Introduktion: Lina Westman, specialistläkare och teamchef, enheten för tarmkirurgi, Höglandssjukhuset Eksjö,
Niklas Zar, överläkare, Länssjukhuset Ryhov, sektionsledare, enheten för tarmkirurgi, Region Jönköpings län,
Staffan Winter, projektledare, Nationella programmet för datainsamling, NPDi.
Panel: Fredrik Frimodig, chef för avdelningen informationsteknologi, e-hälsomyndigheten,
Emma Spak, ordförande Sveriges yngre läkares förening,
Per Olof Egnell, verksamhetsledare för innovation och hälsa, Luleå tekniska universitet,
Mats Eriksson, vice ordförande i Sjukvårdsdelegationen, SKL, ordförande i regionstyrelsen, Region Halland, med flera.
16:40
Mingel med snack, dryck och musik!
