Tack för årets upplaga av It i vården-dagen!

Rekordmånga – 380 personer – anställda eller förtroendevalda inom sjukvården deltog i årets upplaga av It i vården-dagen 2014.
Tack till alla som gjorde dagen fantastisk – vi ses nästa år!

Är du intresserad av It i vården-dagen 2015? Vi håller dig uppdaterad!

  • Du förbinder dig inte till någonting i detta läge och din e-postadress kommer inte att föras vidare till någon extern part.

Tack till våra grymma talare!

Programmet

9:00

Frukost och registrering

09:30

Dagens moderatorer, Jörgen Lindqvist, chefredaktör på Computer Sweden och Christina Kennedy, chefredaktör på Dagens Medicin  inleder dagen

09:35

Ska vi (e)hälsa hem eller stanna? (Torsten)
– E-hälsomyndighetens första år (Sören)

Den nya E-hälsomyndigheten har snart ett år på nacken. Syftet är att myndigheten ska samordna regeringens satsningar på e-hälsa och skapa tillgänglig och säker information för hälsa, vård och omsorg med teknikens hjälp.  Hur har arbetet gått hittills? Vilka utmaningar och hinder har kantat vägen och hur ser framtiden med myndigheten ut? Hur långt är det kvar innan vården älskar sina it-system?

Torsten Håkansta, generaldirektör E-hälsomyndigheten, Sören Olofsson, särskild utredare, Socialdepartementet.

Film från presentationen

10:05

Vässa verksamheten med stöd av e-hälsa

Användandet av it-stöd inom sjukvården utvecklas snabbt samtidigt som patientens ställning stärks. Framtidens hälso- och sjukvård kräver ökad kompetens hos medarbetare och vårdprocesser som går över verksamhetsgränserna.  Hur ökar vi kompetensen hos medarbetarna för att möta arbetslivets krav på användandet av it? Vad krävs för att skapa en fungerande nätverksorganisation som gemensamt tar hand om patientens hela vårdbehov?

Eva Pilsäter Faxner, CIO och utvecklingsdirektör, Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO, Ulla Forsbeck Olsson, psykolog, BUP. 

Film från presentationen

10:30

Kaffe med fika och nätverkande i mingelytan

11:00

Mobile Baby – ny teknik som minskar dödlighet

Mobile Baby är ett exempel på hur e-hälsa kan göra direkt nytta för patienter och sjukvård.  Den digitala tjänsten är utvecklad för ultraljudsundersökningar, där bilderna kan skickas via en mobiltelefon och analyseras på distans. Tekniken gör det möjligt att skicka rörliga bilder, vilket innebär att eventuella hjärtfel hos fostret kan upptäckas i tid och att en hjärtspecialist snabbt kan kopplas in. Med tjänsten kan blivande mödrar göra ultraljudsundersökningen på närmaste hälsostation och bilderna på fostret skickas via en mobil till kvalificerade läkare på annan ort.

Christina Wahlström, grundare och ägare, Mama Mia, Martin Westin, Chief Product Office, Trice Imaging. 

Film från presentationen

11:25

Hur hittar vi inspiration till it-lösningar utifrån verksamhetens och patientens behov?

2013 fick medicinkliniken på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping it i vården-priset för sitt arbete med att hitta lösningar på hur it kan integreras i den kliniska och komplexa vardagen på en medicinklinik. Ett arbete som resulterat i både stor vardagsnytta och ökad vårdkvalitet. Hur kan vi inspireras av världen utanför sjukvården? Vad krävs för att skapa verktyg för styrning av vården utifrån verksamhetens och patienternas behov? 

Agneta Ståhl, verksamhetschef, medicinkliniken, Länssjukhuset Ryhov
Rickard Källberg, it-administratör, medicinkliniken, Länssjukhuset Ryhov

Film från presentationen här

11:50

Partnerpresentation: Patienten i centrum är inte längre en it-fråga!

För 10-15 år sedan hade vi knappt internet, om 10-15 år har vi äldrevågen över oss, på gott och ont. Det är nu vi måste agera för att säkerställa en effektiv och integrerad hälso- och sjukvård, där patienterna är en del av lösningen, inte en del av problemet. Vad vi behöver nu är utveckling, inte uträdning. Tekniken finns, men frågan är: Vad ska till för att effektivt och säkert sätta patienten i centrum?

Bjørn Myrvold, nordenchef för hälso- och sjukvård,  Tieto

 

12:10

Lunch och nätverkande i mingelytan

13:10

Vårdens it-önskelista – hur svarar makthavarna?

En stor del av läkarnas tid går åt till annat än patientarbete och missnöjet över den administrativa bördan är stor. En förklaring till förlorad patienttid är bristfälliga, användarovänliga it-system.  Vi behöver skapa förutsättningar för att jobba smartare med den teknik som finns och anpassa den till sjukvårdens vardag.  Hur bör it-systemen utformas för att hälso- och sjukvården ska kunna jobba på toppen av sin kompetens? Vi har frågat vården vad de behöver – hur svarar makthavarna? Emma Spak och Anette Falkenroth ställer en inflytelserik panel mot väggen.

Moderatorer: Emma Spak, ordförande, Sveriges yngre läkares förening, Anette Falkenroth, medicinsk informationsdirektör Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg. Panel: Göran Stiernstedt, nationell samordnare för ökat resursutnyttjande inom hälso- och sjukvård, SKL, Anders Ekholm, vice vd, institutet för framtidsstudier, Jesper Olsson, utvecklingsansvarig, Vårdanalys, Sören Olofsson, särskild utredare, socialdepartementet.

Film från presentationen här

13:50

Ersättningssystemen - hur får vi nytänkande och ny teknik att löna sig?

Många smarta lösningar som bygger på it och ny teknik kör fast i systemet på grund av att sådana satsningar inte premieras i nuvarande ersättningssystem.  På Akademiska sjukhuset i Uppsala har projektet InnoCent startats med syfte att testa en ny ersättningsmodell som stimulerar användningen av ny teknik och förebyggande insatser för patienter med typ 1-diabetes.  Vilka hinder måste bort? Hur främjar vi vårdens mottaglighet för ny teknik och it-lösningar i framtiden?

Annika Remaeus, projektledare, Innovation Akademiska.

Film från presentationen här

14:15

Kaffe med fika och nätverkande i utställningsytan

14:45

Partnerpresentation: Journalsystemet - en komplex och krävande produkt

Det finns idag en mängd olika journalsystem i våra landsting och regioner där stora krav ställs för att garantera en patientsäker vård. Ändå ställs inte samma höga krav på test och beredskapsuppföljning som på andra medicintekniska produkter. Hur kan man testa beredskap vid problemsituationer och utbilda kunder i krishantering?

Joakim Hårsman, chefsarkitekt TakeCare, CGM

15:05

It i vården-priset 2014 delas ut

Film från prisutdelningen här

15:30

Paneldiskussion: Hur ska vård och omsorg använda e-hälsa för att möta behoven hos dagens och morgondagens patienter?

Johan Assarsson, vd Inera, Maria Wijk, it-chef, Capio St:Göran, Mona Boström, utredare av e-hälsostyrningen, tidigare landstingsdirektör i Stockholms län landsting, Hoa Ly psykolog och forskare vid Linköpings universitet samt vd för Hoa´s Tool Shop, Cajsa Lindberg, ordförande, Ung Diabetes, Patrik Sundström, jurist och ansvarig för programområdet e-hälsa vid Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. 

Film från presentation här

16:10

Jörgen Lindqivst, chefredaktör på Computer Sweden och Christina Kennedy, chefredaktör på Dagens Medicin summerar dagen

16:20

Mingel och nätverkande i utställningsytan med dryck, musik och snacks

18:00

Dagen avslutas

 

(preliminärt program)

Grattis till årets vinnare av It i vården priset!

På It i vården-dagen 2014 hyllar vi dem som är bäst på it i vården 2014. Årets nytänkare blev Sue Harden, Skånes Universitetssjukhus och walk the ward. Juryns lilla pris gick till onkologkliniken vid Universitetssjukhuset i Örebro för webbplatsen Nära cancer. Och juryns stora pris gick till till Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO. Stor grattis!

Kontakta oss

Jenny Karlsson
Projektledare
Telefon: 070-7884238

Anna Nilsson
Marknadsansvarig
Telefon: 08 453 61 11

Lisa Schultz
Programansvarig
Telefon: 08-7363161

André Kisch
Försäljningschef
Telefon: 08 453 61 42

Partner

Tieto

Tieto är det ledande IT-tjänstföretaget i norra Europa och erbjuder IT- och produktutvecklingstjänster. Våra specialiserade IT-lösningar och tjänster ger, tillsammans med en stark plattform av tekniska lösningar, en konkret affärsnytta för våra lokala och globala kunder.

Compugroup

Cerner

Optidev

Optidev är en av de ledande aktörerna i Sverige på att leverera kostnadseffektiva lösningar med fokus på transport, logistik och persontrafik. Vi erbjuder hela värdekedjan, inom både hårdvara och mjukvara, då vi utvecklar, implementerar och levererar robusta mobilitetslösningar för insamling av affärskritisk information. Optidev möjliggör spårbarhet i realtid i olika former och syften. Allt för att i slutändan effektivisera och förenkla arbetsvardagen inom olika verksamhetsområden, inom transport och logistik branschen.

Evry

SAP Svenska Aktiebolag

Precise Biometrics

CSC

Vitalis

Partner It i vården-priset

LIF

Vinnova