Tack till alla som gjorde dagen fantastisk – vi ses nästa år!
Är du intresserad av It i vården-dagen 2015? Vi håller dig uppdaterad!
Tack till våra grymma talare!

Torsten Håkansta
Generaldirektör, E-hälsomyndigheten
Håkan är den första generaldirektören för den nyinrättade myndigheten som startade sin verksamhet den 1 januari 2014. Han har i uppdrag att bygga upp och utveckla verksamheten. Håkan har tidigare arbetat inom flera branscher, bland annat inom hälso- och omsorgsbranschen och säkerhetsbranschen. Tillexempel har han varit vd för Aktriva. Han har också varit vd för Proliva som är en koncern med bland andra Cityakuten, Medicinsk Röntgen och Stockholm Heart Center.

Sören Olofsson
Särskild utredare på Regeringskansliet, Socialdepartementet.
Sören Olofsson var särskilt utredare för E-hälsomyndigheten som inledde sitt arbete i januari 2014. Sören var tidigare regiondirektör i Skåne.

Eva Pilsäter Faxner
CIO & utvecklingsdirektör, Stockholms läns sjukvårdsområde
Eva Pilsäter Faxner är CIO och Utvecklingsdirektör i Stockholms läns sjukvårdsområde.

Ulla Forsbeck Olsson
Psykolog, BUP Stockholm
Ulla är psykolog vid BUP, ansvarig för bup.se, processhandledare inom SLSO Värdelyftet , nytillträdd projektledare inom verksamheten för Kompetenscenter för internetförmedlad stöd och behandling.

Christina Wahlström
Grundare & ägare, Mama Mia
Christina Wahlström, grundare och ägare till Mama Mia, har bla fått ta emot utmärkelsen Årets företagare i Stockholms stad.

Martin Westin
Chief Product Officer, Trice Imaging

Agneta Ståhl
Verksamhetschef, medicinkliniken Länssjukhuset Ryhov
Agneta Ståhl är verksamhetschef på medicinkliniken på Länssjukhuset Ryhov. Förra året blev hon vinnare av it i vården priset.

Richard Källberg
It-administratör, medicinkliniken Länssjukhuset Ryhov
Richard är utbildad sjuksköterska och har jobbat på medicinkliniken i Jönköping i flera år. Numera arbetar han administrativt på samma klinik med uppgift att bland annat förenkla det vardagliga arbetet genom små och enkla it-lösningar.

Emma Spak
Ordförande för Sveriges Yngre Läkares Förening, SYLF
Emma är ordförande för SYLF (Sveriges Yngre Läkares Förening) och har suttit i SYLF:s styrelse sedan 2009. Till vardags har hon en ST i allmänmedicin på Hönö vårdcentral utanför Göteborg.

Göran Stiernstedt
Nationell samordnare för ökat resursutnyttjande inom hälso- och sjukvård, Socialdepartmentet
Göran Stiernstedt är sedan november 2013 nationell samordnare för effektivare resursutnyttjande inom hälso- och sjukvård. Göran har tidigare varit chef för avdelningen för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting.

Anders Ekholm
Vice vd, Institutet för Framtidsstudier
Anders Ekholm är vice VD för Institutet för Framtidsstudier där han har ett särskilt ansvar för Institutets policyinriktade verksamhet och är även institutets talesperson i frågor som inte direkt rör respektive forskningsprojekt.
Anders har tidigare arbetat som analyschef på Socialdepartementet där han bland annat undersökt vårt framtida behov av vård och omsorg. Han har även arbetat på Finansdepartementet, Arbetsmarknadsdepartementet och Utbildningsdepartementet.

Jesper Olsson
Utvecklingsansvarig, Vårdanalys
Jesper har tidigare arbetat på Socialdepartementet. Han har en bakgrund som sjuksköterska och är disputerad vid Medical Management Centre på Karolinska Institutet. Jesper har under de senaste åren arbetat med en lång rad nationella utvecklingsprojekt inom vården och omsorgen, bland annat Öppna jämförelser.

Annika Remaeus
Projektledare, Innovation Akademiska
Annika har byggt upp testbäddsverksamheten på Akademiska sjukhuset och är nu chef för Innovation Akademiska. Annika har sedan tidigare mångårig erfarenhet av produktutveckling inom life science företag.

Johan Assarsson
Vd, Inera
Johan Assarsson är vd för Inera AB som samordnar landstingens och regionernas arbete med e-hälsa. Johan var tidigare patientmaktsutredare och regiondirektör i Västra Götalandsregionen.

Maria Wijk
It-chef, Capio S:t Görans Sjukhus
Maria är nuvarande it-chef på Capio S.T Görans Sjukhus AB. Hon har tidigare varit managementkonsult med inriktning strategisk it. Är i grunden sjuksköterska och har bland annat arbetat på akutmottagningen på S.T Görans Sjukhus.

Mona Boström
Utredare av e-hälsostyrningen och konsult
Mona Boström, utredare av e-hälsostyrningen, tidigare landstingsdirektör i Stockholm och Halland samt stadsdirektör i Nacka.

Hoa Ly
Psykolog och forskare, Linköpings universitet samt vd, Tool Shop

Cajsa Lindberg
Ordförande, Ung Diabetes

Patrik Sundström
Jurist och ansvarig för programområdet e-hälsa, Sveriges kommuner och landsting, SKL.
Patrik Sundström är programansvarig för eHälsa på Sveriges Kommuner och Landsting. Han har lång erfarenhet från ehälsoområdet och har nyligen arbetat på Socialdepartementet som huvudsekreterare i utredningen om rätt information i vård och omsorg och dessförinnan bl.a. på CeHis och Datainspektionen.

Bjørn Myrvold
Nordenchef för hälso- och sjukvård, Tieto
Bjørn är norden ansvarig för hälso- och sjukvård på Tieto.

Joakim Hårsman
Chefsarkitekt TakeCare, CGM
Joakim Hårsman är chefsarkitekt för TakeCare på CGM.

Christina Kennedy
Dagens moderator och chefredaktör, Dagens Medicin
Christina Kennedy är sedan i mars 2014 chefredaktör på Dagens Medicin, där hon varit verksam sedan 2011 som bland annat nyhetschef och ansvarig för tidningens pappersutgåva. Christina är även en uppskattad moderator i branschen.

Jörgen Lindqvist
Dagens moderator och chefredaktör, Computer Sweden
Jörgen är chefredaktör på Computer Sweden, där han leder och utvecklar Sveriges viktigaste nyhetskälla för de som jobbar professionellt med it. Tidigare har Jörgen varit chefredaktör på Biotech Sweden, och innan dess även ansvarig för innehållet i Computer Swedens omfattande seminarieverksamhet. Jörgen har stor erfarenhet av att leda både mindre och större debatter och samtal, inom området it och affärer.
Programmet
9:00
Frukost och registrering
09:30
Dagens moderatorer, Jörgen Lindqvist, chefredaktör på Computer Sweden och Christina Kennedy, chefredaktör på Dagens Medicin inleder dagen
09:35
Ska vi (e)hälsa hem eller stanna? (Torsten)
– E-hälsomyndighetens första år (Sören)
Den nya E-hälsomyndigheten har snart ett år på nacken. Syftet är att myndigheten ska samordna regeringens satsningar på e-hälsa och skapa tillgänglig och säker information för hälsa, vård och omsorg med teknikens hjälp. Hur har arbetet gått hittills? Vilka utmaningar och hinder har kantat vägen och hur ser framtiden med myndigheten ut? Hur långt är det kvar innan vården älskar sina it-system?
Torsten Håkansta, generaldirektör E-hälsomyndigheten, Sören Olofsson, särskild utredare, Socialdepartementet.
10:05
Vässa verksamheten med stöd av e-hälsa
Användandet av it-stöd inom sjukvården utvecklas snabbt samtidigt som patientens ställning stärks. Framtidens hälso- och sjukvård kräver ökad kompetens hos medarbetare och vårdprocesser som går över verksamhetsgränserna. Hur ökar vi kompetensen hos medarbetarna för att möta arbetslivets krav på användandet av it? Vad krävs för att skapa en fungerande nätverksorganisation som gemensamt tar hand om patientens hela vårdbehov?
Eva Pilsäter Faxner, CIO och utvecklingsdirektör, Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO, Ulla Forsbeck Olsson, psykolog, BUP.
10:30
Kaffe med fika och nätverkande i mingelytan
11:00
Mobile Baby – ny teknik som minskar dödlighet
Mobile Baby är ett exempel på hur e-hälsa kan göra direkt nytta för patienter och sjukvård. Den digitala tjänsten är utvecklad för ultraljudsundersökningar, där bilderna kan skickas via en mobiltelefon och analyseras på distans. Tekniken gör det möjligt att skicka rörliga bilder, vilket innebär att eventuella hjärtfel hos fostret kan upptäckas i tid och att en hjärtspecialist snabbt kan kopplas in. Med tjänsten kan blivande mödrar göra ultraljudsundersökningen på närmaste hälsostation och bilderna på fostret skickas via en mobil till kvalificerade läkare på annan ort.
Christina Wahlström, grundare och ägare, Mama Mia, Martin Westin, Chief Product Office, Trice Imaging.
11:25
Hur hittar vi inspiration till it-lösningar utifrån verksamhetens och patientens behov?
2013 fick medicinkliniken på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping it i vården-priset för sitt arbete med att hitta lösningar på hur it kan integreras i den kliniska och komplexa vardagen på en medicinklinik. Ett arbete som resulterat i både stor vardagsnytta och ökad vårdkvalitet. Hur kan vi inspireras av världen utanför sjukvården? Vad krävs för att skapa verktyg för styrning av vården utifrån verksamhetens och patienternas behov?
Agneta Ståhl, verksamhetschef, medicinkliniken, Länssjukhuset Ryhov
Rickard Källberg, it-administratör, medicinkliniken, Länssjukhuset Ryhov
11:50
Partnerpresentation: Patienten i centrum är inte längre en it-fråga!
För 10-15 år sedan hade vi knappt internet, om 10-15 år har vi äldrevågen över oss, på gott och ont. Det är nu vi måste agera för att säkerställa en effektiv och integrerad hälso- och sjukvård, där patienterna är en del av lösningen, inte en del av problemet. Vad vi behöver nu är utveckling, inte uträdning. Tekniken finns, men frågan är: Vad ska till för att effektivt och säkert sätta patienten i centrum?
Bjørn Myrvold, nordenchef för hälso- och sjukvård, Tieto
12:10
Lunch och nätverkande i mingelytan
13:10
Vårdens it-önskelista – hur svarar makthavarna?
En stor del av läkarnas tid går åt till annat än patientarbete och missnöjet över den administrativa bördan är stor. En förklaring till förlorad patienttid är bristfälliga, användarovänliga it-system. Vi behöver skapa förutsättningar för att jobba smartare med den teknik som finns och anpassa den till sjukvårdens vardag. Hur bör it-systemen utformas för att hälso- och sjukvården ska kunna jobba på toppen av sin kompetens? Vi har frågat vården vad de behöver – hur svarar makthavarna? Emma Spak och Anette Falkenroth ställer en inflytelserik panel mot väggen.
Moderatorer: Emma Spak, ordförande, Sveriges yngre läkares förening, Anette Falkenroth, medicinsk informationsdirektör Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg. Panel: Göran Stiernstedt, nationell samordnare för ökat resursutnyttjande inom hälso- och sjukvård, SKL, Anders Ekholm, vice vd, institutet för framtidsstudier, Jesper Olsson, utvecklingsansvarig, Vårdanalys, Sören Olofsson, särskild utredare, socialdepartementet.
13:50
Ersättningssystemen - hur får vi nytänkande och ny teknik att löna sig?
Många smarta lösningar som bygger på it och ny teknik kör fast i systemet på grund av att sådana satsningar inte premieras i nuvarande ersättningssystem. På Akademiska sjukhuset i Uppsala har projektet InnoCent startats med syfte att testa en ny ersättningsmodell som stimulerar användningen av ny teknik och förebyggande insatser för patienter med typ 1-diabetes. Vilka hinder måste bort? Hur främjar vi vårdens mottaglighet för ny teknik och it-lösningar i framtiden?
Annika Remaeus, projektledare, Innovation Akademiska.
14:15
Kaffe med fika och nätverkande i utställningsytan
14:45
Partnerpresentation: Journalsystemet - en komplex och krävande produkt
Det finns idag en mängd olika journalsystem i våra landsting och regioner där stora krav ställs för att garantera en patientsäker vård. Ändå ställs inte samma höga krav på test och beredskapsuppföljning som på andra medicintekniska produkter. Hur kan man testa beredskap vid problemsituationer och utbilda kunder i krishantering?
15:05
15:30
Paneldiskussion: Hur ska vård och omsorg använda e-hälsa för att möta behoven hos dagens och morgondagens patienter?
Johan Assarsson, vd Inera, Maria Wijk, it-chef, Capio St:Göran, Mona Boström, utredare av e-hälsostyrningen, tidigare landstingsdirektör i Stockholms län landsting, Hoa Ly psykolog och forskare vid Linköpings universitet samt vd för Hoa´s Tool Shop, Cajsa Lindberg, ordförande, Ung Diabetes, Patrik Sundström, jurist och ansvarig för programområdet e-hälsa vid Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.
16:10
Jörgen Lindqivst, chefredaktör på Computer Sweden och Christina Kennedy, chefredaktör på Dagens Medicin summerar dagen
16:20
Mingel och nätverkande i utställningsytan med dryck, musik och snacks
18:00
Dagen avslutas
(preliminärt program)
Grattis till årets vinnare av It i vården priset!
På It i vården-dagen 2014 hyllar vi dem som är bäst på it i vården 2014. Årets nytänkare blev Sue Harden, Skånes Universitetssjukhus och walk the ward. Juryns lilla pris gick till onkologkliniken vid Universitetssjukhuset i Örebro för webbplatsen Nära cancer. Och juryns stora pris gick till till Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO. Stor grattis!

Kontakta oss
Jenny Karlsson
Projektledare
Telefon: 070-7884238
Anna Nilsson
Marknadsansvarig
Telefon: 08 453 61 11
Lisa Schultz
Programansvarig
Telefon: 08-7363161
André Kisch
Försäljningschef
Telefon: 08 453 61 42