På It i skolan 2016 samlades närmare 200 besökare från hela Sverige inom offentlig- och privat sektor under en heldag för att nätverka och lära sig mer om digitaliseringens möjligheter inom skolväsendet.
Stort tack till alla besökare! Vi hoppas dagen gav nya kunskaper, intressanta möten och massvis av inspiration om hur teknik och digitala metoder kan användas för att effektivisera undervisningen.
Intresseanmälan It i skolan
Lämna dina uppgifter nedan så håller vi dig uppdaterad med information om kommande event.
Tack till våra fantastiska talare
Klicka på bilderna för att läsa mer om dagens talare.

Peter Karlberg
Undervisningsråd på Utvecklingsavdelningen, Skolverket

Ann Hellenius
CIO Bankgirot, tidigare CIO Stockholm stad
Ann Hellenius är it-direktör i Stockholms stad. Hon leder arbetet med digital utveckling inom staden. Internet of things och innovativa lösningar för att utveckla Stockholm som en smart och uppkopplad står högt upp på agendan.
Ann Hellenius har lång erfarenhet av chefs- och ledarskap, som managementkonsult och i olika chefsroller i Sverige och internationellt. Hon har arbetat med digitaliseringsfrågor både i näringslivet och inom offentlig sektor. Ann Hellenius är styrelseledamot i eGovlab och invald i Ruter Dam.

Karin Nygårds
Krönikör, Lärare & Författare
Karin Nygårds är grundskollärare i svenska men jobbar sedan tre år med digitalisering av skolan. Mest har Karin blivit känd för sitt arbete med att införa programmering i grundskolan. Med böckerna ”Koden till digital kompetens” och ”Så funkar internet”, försöker hon bredda synen på vad som är den nya allmänbildningen att kunna i ett digitalt samhälle.

Jan Hylén
Utbildningsanalytiker
Education Analytics gör utredningar, genomlysningar och utvärderingar inom utbildning, IT, digitala lärresurser, Open Educational Resources, virtuella skolor med mera. Jan Hylén äger och driver företaget.
Jan arbetar som fristående analytiker, utredare och konsult åt myndigheter, kommuner, universitet, regeringar och internationella organisationer som OECD, UNESCO och EU. Han håller föredrag, rundabordssamtal och skriver artiklar och böcker om trender i omvärlden och framtiden. Jan fungerar som moderator vid svenska och internationella konferenser. Education Analytics (tidigare ivar h konsult ab) har varit verksamt inom utbildningssektorn sedan 2002.

Linda Mannila
Forskare & Utbildare
Linda Mannila forskar i datavetenskapens didaktik och utbildningsteknologi, och brinner speciellt mycket för programmering och datalogiskt tänkande för barn och unga. Hon arbetar som universitetslärare i datavetenskap vid Åbo Akademi, men är för tillfället tjänstledig för att i stället kunna satsa till 100% på olika utvecklingsprojekt både vid vår institution och i skolvärlden.

Håkan Fleischer
Fil Dr i pedagogik. Forskare, Författare & Föreläsare
Håkan Fleischer är fil. dr i pedagogik och disputerade 2013 med avhandlingen En elev – En dator. Kunskapsbildningens kvalitet och villkor i den datoriserade skolan. Han är verksam som författare, föreläsare och universitetslektor i pedagogik vid Linnéuniversitetet.
Tillsammans med Helena Kvarnsell har Håkan skrivit boken ”Digitalisering som lyfter skolan : Teori möter praktik”

Helena Kvarnsell
Lärare & Författare
Helena Kvarnsell är lärare i matematik, NO och teknik. Hon är prisbelönt för sitt pionjärskap inom IT i skola och har lång erfarenhet från undervisning med digitala verktyg.
Tillsammans med Håkan Fleischer har Helena skrivit boken ”Digitalisering som lyfter skolan : Teori möter praktik”.

Peter Parnes
Professor, PhD
Peter Parnes är en aktiv företagare och forskare och driver flera företag Parnes Labs, Bollen Labs och Luleå Makerspace. Peter är även sedan 2010 professor vid Luleå tekniska universitet inom området Distribuerade datorsystem och arbetar med forskning runt IT i skolan samt nya interaktionsformer med datorer. Peter är en professor med intresse för ny teknik och hur denna teknik kan tillämpas i samhället för att underlätta och göra vår vardag bättre.

Preben Wik
Forskare & CEO, Furhat Robotics
Preben har en gång i tiden jobbat som engelskalärare i Taiwan och Argentina, pratar 5 språk, och har en doktorgrad från kth om datorhjälpmedel i språkinlärning. Han leder nu utvecklingen med att göra den sociala roboten Furhat redo för att arbeta i skolans tjänst.

Mathew Edwards
Product Marketing Manager, Aerohive Networks

Lotta Bergseth
Fotograf & VD, Mobile Stories
Lotta Bergseth är fotograf och bildredaktör med mångårig erfarenhet från nyhetsredaktioner och bildbyråer. Sedan ett år tillbaka driver hon plattformen Mobile Stories och Vinnovaprojektet ”Journalistik som undervisningsverktyg” tillsammans med kollegan Jenny Sköld. Den rikstäckande skoltidningen och publiceringsappen för ”elevjournalisterna” blir ett kreativt och lustfyllt verktyg för lärare och elever som vill arbeta med språk, samhällsfrågor och källkritik i klassrummen.

Jenny Sköld
Journalist & Ansvarig utgivare, Mobile Stories
Jenny Sköld är journalist med lång erfarenhet från flera olika nyhetsredaktioner, som Metro och Dagens Nyheter. Sedan ett år tillbaka driver hon tillsammans med kollegan Lotta Bergseth Mobile Stories och Vinnovaprojektet ”Journalistik som undervisningsverktyg”. Mobile Stories skapar ett verktyg för lärare och elever som vill använda journalistik i undervisningen.

Niclas Söderlund
Chefredaktör Upphandling24, Dagens moderator
Niclas Söderlund är chefredaktör på Upphandling24 och har en gedigen bakgrund inom it-området. De senaste sex åren har Niclas jobbat som CIO på IDG International AB med strategiska förändringsarbeten inom it-infrastruktur.
Längre tillbaka visar cv:t chefredaktörsskap för IT-titlar såsom Nätverk&Kommunikation, chefredaktörsskap och skapare av dagens TechWorld samt olika it-konsultuppdrag. Niclas har regelbundet modererat och stått på scen sedan 2005.
Dagens program
8:15 - 08:45
Registreringen öppnar
Frukost serveras
08:45 - 09:00
Dagens moderator Niclas Söderlund välkomnar
09:00 - 09:30
Smart city – skolan 2.0
Ann Hellenius, CIO på Stockholms Stad
Ann Hellenius talar om digitaliseringens möjligheter och ger exempel på arbete med kunskapsöverföring inom och mellan skolor, modeller och angreppssätt, men även hur digitalisering kan underlätta elevens lärande samt exempel på när digitalisering lett till ökad måluppfyllnad och resultat i klassrumssituationer.
Anns anförande handlar även om skolans roll i den smarta och uppkopplade staden.
09:30 - 10:00
Det senaste om den nya nationella IT-strategin
Peter Karlberg, Undervisningsråd på Utvecklingsavdelningen, Skolverket
10:00 - 10:30
Kaffepaus med gott tillbehör!
10:30 - 11:00
Hur man kan arbeta med programmering som en del av undervisningen!
Linda Mannila, Forskare och utbildare
Från att ha varit något som ansetts vara relevant enbart för en begränsad skara experter har nu programmering blivit ett omtalat element som del av allmänbildningen. Som ett led i detta inför allt fler länder programmering som en del av sin läroplan på olika sätt. Hur går detta ihop? Och hur kan det se ut i praktiken? Linda Mannila berättar, med utvecklingsprojekt i Finland som utgångspunkt, hur man kan arbeta med programmering inom olika ämnen.
11:00 - 11:25
Partner: Aerohive - Wi-Fi: Giving Students More Than Connectivity
Mathew Edwards, Product Marketing Manager, Aerohive Networks
Wi-Fi is one of the basic human needs for any millennial, and with this connected world of everyone and everything comes new opportunities to leverage mobility for value beyond connectivity. As the next generation of developers come through the digital learning environment, they will learn how to create powerful apps that unlock the potential of the cloud, Wi-Fi, and mobility to fuel business intelligence and transform customer engagement.
11:30 - 11:55
Journalistik som undervisningsverktyg!
Jenny Sköld, journalist, och Lotta Bergseth, fotograf
Jenny och Lotta, som båda har lång erfarenhet från stora nyhetsredaktioner, har startat plattformen Mobile Stories — en sajt för samhällsjournalistik för och med unga. De berättar om ungas förändrade mediavanor och vilka konsekvenser det får. De inspirerar till hur man genom att arbeta journalistiskt i skolan kan stärka elevernas källkritiska tänkande, fördjupa ämneskunskaper och träna på språkliga förmågor. Med en digital skoltidning, som binder ihop skolor i ett unikt nätverk, kan elevernas material få genomslag och bli ”på riktigt”.
12:00 - 13:00
Mingellunch och nätverkande med dina branschkollegor!
13.00 - 13:30
Learning analytics - big data i utbildningsvärlden. Vad är det och vad betyder det för lärare och elever?
Jan Hylén Utbildningsanalytiker, Education Analytics
Vad skulle det betyda att föra in big data i klassrummet - vem skulle kunna tjäna något på det? Är detta bara framtidsdrömmar eller används learning analytics idag? Eftertankar - att se riskerna, väga dem mot fördelarna och röra sig medvetet framåt.
13:30 - 14:00
Så funkar internet - allt du har velat veta om internet, men inte vågat fråga om?
Karin Nygårds, lärare och författare
Vet du hur det går till när du skickar ett mail? Kan du förklara hur en film kommer upp på skärmen när du klickar på paddan? Vet du skillnaden mellan wi-fi och bredband? Vet du vilka som styr över internet och vem som ser till att allt funkar som det ska? Om du inte gör det, kan du komma och lyssna på Karin Nygårds som med utgångspunkt från sin kommande barnbok, Så funkar internet, berättar allt det där du behöver veta för att ha koll på den digitala världens mest grundläggande teknik och infrastruktur. Det är inte så svårt och det är roligare än det låter.
14:00 - 14:30
Paneldiskussion
Dagens moderator Niclas Söderlund intervjuar Jan Hylén, Karin Nygårds och Linda Mannila
Var ska vi lägga krutet? Nu är en nationell IT-strategi på väg och inga kommuner ska längre kunna ducka IT i skolan. Var måste vi lägga kraften nu för att lyckas?
14:30 - 15:00
Kaffepaus med gott tillbehör!
15:00 - 15:30
Digitalisering som lyfter skolan : Teori möter praktik
Håkan Fleischer, Fil. dr i pedagogik/författare och Helena Kvarnsell, lärare/författare
Håkan och Helenas bok "Digitalisering som lyfter skolan: Teori möter praktik" är utgångspunkt i dagens föredrag. För att utveckla elevernas kunskaper med hjälp av digitala verktyg måste vi utgå från pedagogik snarare än teknik. Håkan och Helena pratar om strategier och förhållningssätt för hur digitala verktyg kan användas för att skapa fördjupad kunskap. De visar även vilka fallgropar som finns med tekniken och hur du kan undvika dem.
15:30 - 16:00
Makerkulturen som drivkraft i skolans digitalisering
Peter Parnes, Professor, PhD
Makerkulturen möjliggör för ett lärande i ett modernt samhälle där datorer och moderna verktyg genomsyrar allt vi gör. Eleverna får lära sig ett modernt skapande som kan kallas Slöjd 2.0, där de får ett systemtänk genom att skapa prototyper från idé till fysisk skapelse. Det är även en bra ingång till programmering i skolan, och för att skapa en förståelse för digitala processer/verktyg, samt passar i i princip alla ämnen i skolan. Genom Makerkulturen bygger elever upp en framtidskompetens nära knuten till både datalogiskt tänkande och entreprenöriellt lärande.
16:00 - 16:30
”Hi there, I'm Furhat” - Furhat Robotics
Preben Wik, Forskare och CEO Furhat Robotics
Den sociala roboten Furhat gör entré i skolvärlden. Två skolor ska prova på hur den kan fungera som extraresurs. Preben Wik, som är en av forskarna bakom projektet, berättar hur dom arbetar tillsammans med lärare och elever för att utveckla idén, samt hur han ser på framtiden.
16:30 - 16:40
Dagens moderator Niclas Söderlund summerar dagen
16:45 - 18:00
Dagens program avslutas med mingel, förfriskningar och snacks!
