AI och IoT – nästa steg

5 DECEMBER • MÜNCHENBRYGGERIET • STOCKHOLM

Anmäl dig

Sveriges viktigaste mötesplats för digitaliseringen inom vården

Sjukvården befinner sig i ett förändringsskede där vi bara sett början. De närmaste åren gör spjutspetsteknik i form av artificiell intelligens, robotar och sakernas internet sitt intåg på sjukhusen, samtidigt som vi ser en allt mer avancerad hemsjukvård.

Sverige ska bli bäst i världen på e-hälsa 2025, är regeringens mål. Tekniken är redo men hur framtiden ser ut rent realistiskt är en annan fråga. Det är en utmaning som kräver stora ekonomiska resurser, politisk kompromissvilja samt folkbildning. Var står vi idag och vilka möjligheter, risker och utmaningar kan vi se?

  • Kommer robotar att ta över sysslor från vårdpersonal på sjukhus?

  • Kan fler patienter behandlas hemifrån, via exempelvis länksamtal?

  • Kan AI och IoT i hemmen förbättra monitorering?

  • Är tjänstemännen redo och har de den kompetens och vilja som krävs för att hantera ny teknik?

På It i vården-dagen den 5 december 2017 diskuterar vi dessa frågor. Vi vänder och vrider på frågor om teknik och etik, ekonomi och filosofi. Ledande experter berättar om de senaste digitala lösningarna, hur branschen tar till sig produkter och tjänster samt om trenderna i nästa generations vård-it.

Det här får du som deltagare

  • En heldag fylld av inspiration och expertis om dagens och morgondagens digitala lösningar

  • Konkreta case på it-lösningar som har lyft vården – för både personal och patient

  • Nätverka med hundratals branschkollegor, experter och leverantörer från hela landet

  • Mat, dryck, frukt och AW – vi håller din energinivå på topp under hela dagen!

  • Tillgång till presentationer och redaktionell dokumentation från dagen

Anmäl dig

Dagens talare

Klicka på respektive talare för att läsa mer. Talarlistan uppdateras löpande.

Program

Registreringen öppnar

Se till att befinna dig på plats i god tid innan programmet på scen drar igång och starta dagen med en rykande färsk kopp kaffe och frukost.

Välkommen till It i vården-dagen 2017

Dagens moderator, Christina Kennedy, hälsar välkommen.

Vad gör regeringen?

Vad gör regeringen konkret för att förbättra digitaliseringen av vården och samhället? Hur ser satsningarna ut och vem vinner på dem? Vad innebär skillnader mellan stad och land, unga och äldre? Hur ser regeringen på framtiden och frågor som berör AI och IoT?

Peter Eriksson, Digitaliseringsminister 

Vad händer i Stockholm?

Vad har hänt med alla projekt mellan storstadsregionerna och vilka upphandlingar står Stockholms landsting inför de kommande åren? Hur ser man att artificiell intelligens och Internet of Things kan förbättra vård och hälsa för medborgarna?

Daniel Forslund, Innovationslandstingsråd, Stockholms läns landsting

Vad är maskininlärning, neurala nätverk och deep learning?

Maskininlärning har ofta varit oåtkomlig för sjukvården eftersom den kräver stora mängder data, men med digitaliseringen av sjukvården är förutsättningarna idag helt annorlunda jämfört med tidigare.

Max Gordon, ortopedspecialist och forskare på Danderyds sjukhus samt arrangör för Stockholm R useR Group

Kaffepaus

Vi fyller på energinivån med en god förmiddagsfika i utställningsområdet och passar på att nätverka!

Finns det personcentrerad teknik?

Patientcentrering nämns allt oftare i sammanhang som berör tekniklösningar inom vård och hälsa. Men finns det egentligen personcentrerad teknik och hur ser den i så fall ut? En kritisk analys av den pågående digitalisering i relation till olika person/patient-centrerade vårdmodeller. En öppen diskussion kring konsekvenserna av digitaliseringen som då främst berör patientperspektivet och som visar på en del av de nya, etiska dilemman som uppstår.

Robyn Schimmer, doktorand, Umeå universitet

Biosensorer förändrar allt

För första gången kan biosensorer kombineras med tryckt elektronik. Biosensorer kan tryckas på små pappers- eller plastkort, i format små som kreditkort. Displayen sitter direkt på kortet eller så fästs en sändare som skickar resultatet vidare till smartphonen.

Anthony Turner, professor, Linköpings universitet

Hur gick det när man skulle byta datasystem för IVA-journaler på Norrlands universitetssjukhus?

Vad gick fel och vad gick rätt? Hur mycket kostade det och vilken kompetens behövdes för att göra övergången säker och smidig? Överensstämmer våra förväntningar på tekniken med vad datasystemen kan leverera i vardagen?

Johan Thunberg, bitr verksamhetschef och överläkare, Centrum för anestesi operation och intensivvård, Västerbottens läns landsting

Lunch

Passa på att nätverka med branschkollegor och partners över en god lunch i utställningsområdet samtidigt som du har stans bästa utsikt över Stockholm.

Keynote Partner: Tieto

Mer information kommer inom kort.

Välj mellan tre parallella spår

Passen är 20-25 minuter långa med en 5 minuters paus mellan varje så att du kan välja fritt.

Sal: Mälarsalen

Vad händer när digitala biomarkörer möter klinisk data genom appar?

I takt med att befolkningen samlar in och delar fler typer av hälsodata, och blir vana vid att kontrollera sina egna hälsodata, kan varje enskild individ börja fungera som en central data-aggergator. Vad innebär det för kroniskt sjuka, vården, forskningen och industrin?

Sofia Svantesson, Founder & Design Strategist, Ocean Observations

Sal: Nobelterassen

Överraskningar och missuppfattningar om AI

Vad är AI, maskininlärning och Deep Learning? Vilka är orsakerna till och drivkrafterna bakom den snabba utvecklingen? Vad är överdrifter och vad kan man rimligen förvänta sig? Vilka tillämpningar använder vi redan och vad är på gång? Hur förhåller sig regeringar och myndigheter i till exempel USA och Sverige till utvecklingen?

Göran Lindsjö, AI-rådgivare till Finansdepartementet

Sal: Lindgren

Telemedicin en del av helheten

Telemedicin är i sig inte nytt, men begreppet är inte heller väldefinierat. Telemedicin är för Karolinska sjukhuset ett koncept där man fokuserar på en helhetslösning där man kan bedriva vård oberoende av vilken plats de olika aktörerna befinner sig. Vilka olika tekniker och tjänster arbetar KS med nu och hur gör man för att få helheten att fungera med ersättningssystem, säkerhet och arbetsmiljö.

Kristina Groth, ansvarig telemedicin, Karolinska sjukhuset

Sal: Mälarsalen

Partner: Citrix

Mer information kommer inom kort.

Sal: Nobelterassen

Partner: DIPS

Mer information kommer inom kort.

Sal: Lindgren

Partner: InterSystems

Mer information kommer inom kort.

Sal: Mälarsalen

Partner: Min Doktor

Mer information kommer inom kort.

Sal: Nobelterassen

Partner: Zerto

Mer information kommer inom kort.

Sal: Lindgren

Vill du synas här?

Kontakta oss så berättar vi mer. Skicka in din intresseanmälan här.

Kaffepaus

Vi fyller på energinivån med en god förmiddagsfika i utställningsområdet och passar på att nätverka!

Patient empowerment

Lucien Engelen leder en av Europas banbrytande think tanks som vill forma framtidens sjukvård. REshape Innovation Center vid Radboud University Medical Center i Nijmegen startade som ett experimentlabb för att utveckla och testa nya tekniska lösningar och arbetssätt som kan möta behoven hos patienter, sjukvård och samhälle bättre än vad som sker idag.

Lucien Engelen, director, Radboud REshape & Innovation Centre vid Radboud University Nijmegen Medical Centre, Holland. TED-talker.

Varför tar digitaliseringen sådan tid?

Digitaliseringen har stor potential att effektivisera vården och förbättra vår hälsa. Om vi låter den. I den här rapporten Vården bortom IT pekas betydelsefulla hinder som bromsar eller omöjliggör utveckling ut, liksom ett förslag på åtgärder som behöver vidtas för att komma vidare. Det handlar om ålderdomliga regelverk, politiska paradoxer, myndigheter som inte tillåts utföra sitt jobb, verksamheter som är anpassade efter en sjukdomsbild som inte längre dominerar och bristande förutsättningar för löpande förbättringsarbete.

Anders Ekholm, vice vd, IFFS

Paneldebatt: Hänger vården med?

Tidigare år talades det mycket om appar, sociala medier och journallösningar inom sjukvården. Nu har allmänhetens och teknikbolagens fokus flyttat till artificiell intelligens, Internet of things samt deep learning. Hänger sjukvården med på denna utveckling och om inte, vilka konsekvenser kan det få?

Medverkande: Patrik Sundström, Programansvarig för ehälsa, SKL, Anders Ekholm, vice vd, IFFS, Göran Lindsjö, AI-ansvarig, Finansdepartementet, m.fl.

Summering av It i vården-dagen 2017

Dagens moderator, Christina Kennedy, summerar de viktigaste lärdomarna från dagen.

AW-mingel

Avsluta dagen på topp med en AW tillsammans med branschkollegor, talare och partners i utställningsområdet. Vi bjuder på något gott att dricka och äta samtidigt som du har stans bästa utsikt över Stockholm.

Med reservation för eventuella ändringar.

Hundratals organisationer har deltagit tidigare – här är 15 av dem

Plats: Münchenbryggeriet

It i vården-dagen arrangeras på Münchenbryggeriet. En historisk byggnad beläget längst med Söder Mälarstrand i hjärtat av Stockholm. Med förstklassig service och stans bästa utsikt finns här alla förutsättningar att trivas under dagen.

När: 5 december
Adress: Torkel Knutssonsgatan 2, Stockholm

Du hittar lokalen här.

Gå fler och få 10-15% i grupprabatt

 Arrangörer

För nionde året i rad arrangerar Computer Sweden och Dagens Medicin It i vården-dagen. Sedan starten har dagen vuxit och blivit Sveriges viktigaste mötesplats för dig som brinner för eHälsa, innovation och digitaliseringen inom vård och omsorg.

Partners

Tieto

Tieto är det ledande IT-tjänstföretaget i norra Europa och erbjuder IT- och produktutvecklingstjänster. Våra specialiserade IT-lösningar och tjänster ger, tillsammans med en stark plattform av tekniska lösningar, en konkret affärsnytta för våra lokala och globala kunder.

KRY

Dips

Intersystems

Citrix Systems Sweden

Citrix grundades på en central princip: att se till att världens appar och data är säkra och lätta att komma åt. Var som helst. När som helst. Och på alla enheter eller nätverk.

Vi påbörjade detta för 30 år sedan när vi lanserade fjärråtkomst. Och vi har aldrig ångrat oss.

Vi har alltid tyckt att teknik bör befria oss. Låta organisationer flytta fram gränserna för produktivitet och innovation. Ge människor möjlighet att arbeta var som helst och när som helst. Skänka sinnesro till IT eftersom viktiga system alltid är tillgängliga och säkra.

Det är därför vi på Citrix strävar efter en värld där varje människa, varje organisation och allting hör ihop. En plats där all verksamhet är digital verksamhet. Där organisationer överallt använder molnet, mobila- och Big Data för att uppfinna nya affärsmodeller och tänka nytt om hur vi arbetar och lever. En värld där våra kunder kan göra det omöjliga möjligt.

Kort sagt är vårt mål att göra tekniken till en befriare. Igen.

Strikersoft

Aweria

QualiWare

Munkeby Systems

Zerto

Min Doktor

Visiba Care

Är du intresserad av ett sponsorskap? Kontakta oss så berättar vi mer om möjligheterna!

Bli partner ››

Kontakt

Maria Lindkvist
Programansvarig
+46 705 501 614

Caroline Askheim
Projektledare
+46 762 756 710

Viktor Sandberg
Marknadsansvarig
+46 722 244 985

Anna Nilsson
Eventchef
+46 707 714 051