Tack för i år!

På It i skolan 2016 samlades närmare 200 besökare från hela Sverige inom offentlig- och privat sektor under en heldag för att nätverka och lära sig mer om digitaliseringens möjligheter inom skolväsendet.

Stort tack till alla besökare!  Vi hoppas dagen gav nya kunskaper, intressanta möten och massvis av inspiration om hur teknik och digitala metoder kan användas för att effektivisera undervisningen.

Intresseanmälan It i skolan

Lämna dina uppgifter nedan så håller vi dig uppdaterad med information om kommande event.

Tack till våra fantastiska talare

Klicka på bilderna för att läsa mer om dagens talare.

Dagens program

8:15 - 08:45

Registreringen öppnar

Frukost serveras

08:45 - 09:00

Dagens moderator Niclas Söderlund välkomnar

09:00 - 09:30

Smart city – skolan 2.0

Ann Hellenius, CIO på Stockholms Stad

Ann Hellenius talar om digitaliseringens möjligheter och ger exempel på arbete med kunskapsöverföring inom och mellan skolor, modeller och angreppssätt, men även hur digitalisering kan underlätta elevens lärande samt exempel på när digitalisering lett till ökad måluppfyllnad och resultat i klassrumssituationer.

Anns anförande handlar även om skolans roll i den smarta och uppkopplade staden.

 

09:30 - 10:00

Det senaste om den nya nationella IT-strategin

Peter Karlberg, Undervisningsråd på Utvecklingsavdelningen, Skolverket

10:00 - 10:30

Kaffepaus med gott tillbehör!

10:30 - 11:00

Hur man kan arbeta med programmering som en del av undervisningen!

Linda Mannila, Forskare och utbildare

Från att ha varit något som ansetts vara relevant enbart för en begränsad skara experter har nu programmering blivit ett omtalat element som del av allmänbildningen. Som ett led i detta inför allt fler länder programmering som en del av sin läroplan på olika sätt. Hur går detta ihop? Och hur kan det se ut i praktiken? Linda Mannila berättar, med utvecklingsprojekt i Finland som utgångspunkt, hur man kan arbeta med programmering inom olika ämnen.

11:00 - 11:25

Partner: Aerohive - Wi-Fi: Giving Students More Than Connectivity

Mathew Edwards, Product Marketing Manager, Aerohive Networks

Wi-Fi is one of the basic human needs for any millennial, and with this connected world of everyone and everything comes new opportunities to leverage mobility for value beyond connectivity. As the next generation of developers come through the digital learning environment, they will learn how to create powerful apps that unlock the potential of the cloud, Wi-Fi, and mobility to fuel business intelligence and transform customer engagement.

11:30 - 11:55

Journalistik som undervisningsverktyg! 

Jenny Sköld, journalist, och Lotta Bergseth, fotograf

Jenny och Lotta, som båda har lång erfarenhet från stora nyhetsredaktioner, har startat plattformen Mobile Stories — en sajt för samhällsjournalistik för och med unga. De berättar om ungas förändrade mediavanor och vilka konsekvenser det får. De inspirerar till hur man genom att arbeta journalistiskt i skolan kan stärka elevernas källkritiska tänkande, fördjupa ämneskunskaper och träna på språkliga förmågor. Med en digital skoltidning, som binder ihop skolor i ett unikt nätverk, kan elevernas material få genomslag och bli ”på riktigt”.

12:00 - 13:00

Mingellunch och nätverkande med dina branschkollegor!

13.00 - 13:30

Learning analytics - big data i utbildningsvärlden. Vad är det och vad betyder det för lärare och elever? 

Jan Hylén Utbildningsanalytiker, Education Analytics 

Vad skulle det betyda att föra in big data i klassrummet - vem skulle kunna tjäna något på det? Är detta bara framtidsdrömmar eller används learning analytics idag? Eftertankar - att se riskerna, väga dem mot fördelarna och röra sig medvetet framåt.

13:30 - 14:00

Så funkar internet - allt du har velat veta om internet, men inte vågat fråga om?

Karin Nygårds, lärare och författare

Vet du hur det går till när du skickar ett mail? Kan du förklara hur en film kommer upp på skärmen när du klickar på paddan? Vet du skillnaden mellan wi-fi och bredband? Vet du vilka som styr över internet och vem som ser till att allt funkar som det ska? Om du inte gör det, kan du komma och lyssna på Karin Nygårds som med utgångspunkt från sin kommande barnbok, Så funkar internet, berättar allt det där du behöver veta för att ha koll på den digitala världens mest grundläggande teknik och infrastruktur. Det är inte så svårt och det är roligare än det låter.

14:00 - 14:30

Paneldiskussion

Dagens moderator Niclas Söderlund intervjuar Jan Hylén, Karin Nygårds och Linda Mannila

Var ska vi lägga krutet? Nu är en nationell IT-strategi på väg och inga kommuner ska längre kunna ducka IT i skolan. Var måste vi lägga kraften nu för att lyckas?

14:30 - 15:00

Kaffepaus med gott tillbehör!

15:00 - 15:30

Digitalisering som lyfter skolan : Teori möter praktik

Håkan Fleischer, Fil. dr i pedagogik/författare och Helena Kvarnsell, lärare/författare

Håkan och Helenas bok "Digitalisering som lyfter skolan: Teori möter praktik" är utgångspunkt i dagens föredrag. För att utveckla elevernas kunskaper med hjälp av digitala verktyg måste vi utgå från pedagogik snarare än teknik. Håkan och Helena pratar om strategier och förhållningssätt för hur digitala verktyg kan användas för att skapa fördjupad kunskap. De visar även vilka fallgropar som finns med tekniken och hur du kan undvika dem.

15:30 - 16:00

Makerkulturen som drivkraft i skolans digitalisering

Peter Parnes, Professor, PhD

Makerkulturen möjliggör för ett lärande i ett modernt samhälle där datorer och moderna verktyg genomsyrar allt vi gör. Eleverna får lära sig ett modernt skapande som kan kallas Slöjd 2.0, där de får ett systemtänk genom att skapa prototyper från idé till fysisk skapelse. Det är även en bra ingång till programmering i skolan, och för att skapa en förståelse för digitala processer/verktyg, samt passar i i princip alla ämnen i skolan. Genom Makerkulturen bygger elever upp en framtidskompetens nära knuten till både datalogiskt tänkande och entreprenöriellt lärande.

16:00 - 16:30

”Hi there, I'm Furhat” - Furhat Robotics

Preben Wik, Forskare och CEO Furhat Robotics

Den sociala roboten Furhat gör entré i skolvärlden. Två skolor ska prova på hur den kan fungera som extraresurs. Preben Wik, som är en av forskarna bakom projektet, berättar hur dom arbetar tillsammans med lärare och elever för att utveckla idén, samt hur han ser på framtiden.

16:30 - 16:40

Dagens moderator Niclas Söderlund summerar dagen

16:45 - 18:00

Dagens program avslutas med mingel, förfriskningar och snacks!

Tack till våra partners

Aerohive

Natur och kultur

3DVerkstan

3DVerkstan är ett kunskapsföretag inom 3D-teknik. Nordiska distributörer och återförsäljare av Ultimaker 3D-skrivare. Vi har en stor passion för 3D-skrivare vilket är något vi vill sprida till skolor, universitet och företag. Vi tillhandahåller även kurser och inspirationsföreläsningar. Tveka inte att kontakta oss för mer information om 3D-skrivares möjligheter eller ytterligare demonstration av våra skrivare.

Svensk e-identitet

Svensk e-identitet AB är specialiserade på lösningar för inloggning och signering till alla former av webbplatser, organisationer och applikationsleverantörer. Traditionellt levereras den här formen av lösningar som krångliga och dyra produkter men Svensk e-identitet tillhandahåller allt som lättillgängliga tjänster.

 

Fördelen med tjänster är att kunderna kan införa och få tillgång de bästa lösningarna utan konsultinsatser, stora projekt, hårdvaruanskaffning, licenser, utbildning, support etc. I kombination med snabba införanden, hög tillgänglighet och låga kostnader är Svensk e-identitet ett självklart val för den organisation som tittar närmare på utbudet av tjänster.

 

När Svensk e-identitet tar fram en ny tjänst läggs fokus på god användbarhet och enkelt införande. Det innebär att med alla tjänster följer olika processer som stödjer kunder och användare vid införande, förvaltning och användande. Ofta kan säkra metoder för inloggning införas helt utan insats från vare sig kund eller slutanvändare.

 

Utöver tjänster för inloggning och signering ger Svensk e-identitet ut så kallade SITHS-kort. SITHS-korten är en nationell standard för inloggning inom vård- och omsorg. Korten införs i snabb takt under 2012 och det är en ära för oss att vara en viktig kugge i det arbetet. Svensk e-identitet är den enda leverantören med rikstäckande verksamhet som ger ut dessa kort till vård- och omsorgsgivare.

South Brains

South Brains har levererat IT-tjänster sedan 2009 och har hjälpt många kunder att få kontroll på sin IT-miljö och sänka sina kostnader. Bolaget startades av Joakim Ribb som har en lång erfarenhet inom IT och drift. Joakim har bland annat jobbat som Affärsområdeschef för Hosting på EPiServer, Försäljningschef på Basefarm och COO för Sigmas outsourcingbolag.

Vi fokuserar på att hjälpa företag med IT ur deras perspektiv genom att hitta smarta lösningar som är enkla och kostnadseffektiva. Vi hjälper även till med drift och support för att skapa en långsiktigt bra lösning.

Vi har tre enkla principer vi alltid följer:

  1. Gör alltid affärer med kundens bästa i fokus – vinner våra kunder på lösningarna vinner även vi!
  2. Gör allt långsiktigt. Genom långsiktighet skapar vi förtroende och får nöjda kunder.
  3. Tänk alltid till en extra gång – går det att göra enklare eller bättre?

Volvo IT

Volvo IT är ett globalt företag och ingår i Volvokoncernen. Vårt erfarna och motiverade team levererar tillförlitliga industriella IT-lösningar, konkurrenskraftiga telematiktjänster och insiktsfulla konsulttjänster.

Volvo IT arbetar i en öppen och entusiastisk atmosfär där mänsklig mångfald, ömsesidig respekt och professionalism är viktiga komponenter.

IT Perspective

Kontakta oss

Caroline Askheim
Projektledare
08-453 61 52

Daniel Binett
Försäljningschef
08-453 60 67

Viktor Sandberg
Marknadsansvarig
08-453 60 73